Vega sárga húsú cseresznye származása: 
 
Kanadában, a Bing és Victor fajtahibrid keresztezésével állították elő, hazánkban 1967 óta forgalmazható. 1976-ban kapott állami elismerést. 
 
Vega sárga húsú cseresznye érési ideje: 
középidőben, június közepén, az 5. cseresznyehétre érik. 
 
Vega sárga húsú cseresznye előfordulása: 
középkötött vályogtalajt kedveli.
 
Vega sárga húsú cseresznye gyümölcse: 
nagy, kissé lapított alakú, világossárga színű, nap felőli oldala világos piros, ropogós, savanykás ízű, zamatos, rövid kocsányú. Világos színe miatt, szállítás során könnyen foltosodhat. 
 
Vega sárga húsú cseresznye felhasználása: 
frissen fogyasztva, konzervipari célokra, befőttnek.
 
Vega sárga húsú cseresznye termőképessége: 
biztonságosan, rendszeresen terem. 
 
Vega sárga húsú cseresznye társneve: 
Fertődi borostyán.  
 
